top of page

יום הבר מצווה והעלייה לתורה

קביעת תאריך יום העלייה לתורה. 

יום הבר מצווה והעלייה לתורה נקבע  על פי תאריך הלידה העברי , לדוגמא: אם תאריך הלידה של החתן הוא ח' באדר תשס"א , יום העלייה לתורה  יהיה  ב – ח' אדר בשנת תשע"ד, כלומר: שמלאו לו שנים עשר שנים מלאות ובח' באדר תשע"ד הוא מתחיל את השנה השלוש עשרה, זהו היום הראוי לעלייה לתורה.
חשוב לדעת שאת חגיגת יום העלייה לתורה חוגגים בימי שני וחמישי בלבד, או בשאר הימים כשחל ראש חודש באותו היום. במידה ותאריך הלידה נופל על יום שישי, שבת או ראשון – נחגוג ביום שני שאחרי. ובמידה ותאריך הלידה נופל על יום שלישי או רביעי נחגוג ביום חמישי.
מצורף קישור למחשבון הקובע את תאריך העלייה לתורה לשימושכם..
מתלבטים  היכן לקיים את התפילה וטקס העלייה לתורה ?
מקיימים בבית הכנסת, או בכותל המערבי .
ראשית אל תדאגו גם אם אינכם מתפללים באופן קבוע בבית כנסת מסוים , הנכם זכאים כמו כולנו לחגוג בצורה מושלמת בבית הכנסת..
 זה יכול להיות באזור מגוריכם או אפילו אם ראיתם בית כנסת במקום אחר ולבכם חפץ לחגוג שם. רצוי לגשת לגבאי בית הכנסת כשלושה או ארבעה חודשים לפני הבר מצווה ולתאם אתו כדי שישריין את התאריך.  
כדאי מאוד לתאם עם חזן שינהל לכם את כל טקס התפילה והעלייה לתורה בטוב טעם.
בכותל המערבי – באפשרותכם להגיע לכותל  ללא תיאום מראש, להתמקם ולהתפלל. כמו בבית הכנסת  כדאי לתאם עם חזן שינהל את טקס התפילה והעלייה לתורה.   
רבים שואלים אותי  היכן מומלץ  לקיים את התפילה, בבית הכנסת או בכותל ?
ננסה למנות יתרונות וחסרונות :
בית כנסת – תפילה אישית ואינטימית. המשפחה הקרובה נמצאת יחד, כולם שומעים את הקריאה בתורה ונהנים מפרטיות וחמימות אישית. מקום נגיש, ממוזג ונוח לכולם!!
כותל – מקום הכי מקודש ליהודים, עצם הנסיעה וההגעה הינו משהו מיוחד ומרגש. צילומים מאוד ייחודיים שיחקקו לחתן לכל חיו .בכותל מספר התפילות הינו רב ויש לצפות לרעש והמולה. בנוסף בכותל ישנה הפרדה מושלמת בין אזור הגברים לנשים (האימא  והאחיות אם ישנן רחוקות ) וכמובן מזג האוויר יכול להשפיע לשני הכיוונים
דעתי מאוד ברורה עקב ניסיוני הרב, שאת טקס העלייה לתורה מומלץ לקיים בבית הכנסת, ויחד עם זאת להגיע לכותל לסיור, הנחת  תפילין קצר וצילומים . אולם האירוע הוא של החתן וראוי  להתחשב ברצונו .
כדי שתחליטו מצ"ב  לינק לחגיגה בבית כנסת המלווה בחזנות עם הגברה ונשמה. 
 
 
 

                       קריאת התורה והנחת התפילין                                                                                                       

                                                                                                                                                                           

   קריאת התורה: כדי שיהיה ברור מה החתן קורא בתורה ארחיב קצת את ההסבר.                                                                                                 

טעמי המקרא: טעמי המקרא אלו הסימנים הכתובים בחומש המסבירים לקורא איזו מנגינה לקרוא על כל מילה ומילה .                             

לכל טעם יש מנגינה קבועה שלו. אולם יש נוסחים שונים לקריאה לפי העדות. לשמיעת קריאת התורה בנוסח ירושלמי (הנוסח המקובל לכולם) לחץ כאן.

בכל שבת אנו קוראים בבית הכנסת את פרשת השבוע מתוך ספר התורה. כידוע ספר התורה כתוב בכתב יד של סופר סת"ם (ראשי תיבות סת"ם – ספר תורה, תפילין, מזוזות). בדרך כלל הספר תורה נמצא בהיכל (ארון של ספר התורה) וכשצריך לקרוא בו מוציאים את הספר ומניחים על בימה המיועדת לכך וקוראים בספר התורה. 

 

קריאת הפרשה מחולקת לשבעה חלקים. ובכל חלק אחד מהציבור המתפלל עולה לתורה מברך את ברכות התורה והחזן קורא את אותו חלק.

בימי שני וחמישי אנו גם קוראים בספר התורה אולם אנו לא קוראים את כל הפרשה אלא רק את החלק הראשון של הפרשה שזה בין עשרה לחמישה עשר פסוקים בערך.

 

את הקריאה אנו מחלקים לשלושה חלקים. כהן , לוי וישראל. כידוע שעם ישראל מחולק לשלושה: א) כוהנים ב) לויים ג) ישראלים. כלומר מי שמשפחתו כהן הוא ממשפחות הכוהנים ומי שמשפחתו לוי הוא מהלויים ומי שהוא לא כהן ולא לוי הוא נקרא ישראל. יש פעמים שאדם שינה את משפחתו מכהן או לוי למשהו אחר אנו סומכים עליו אם הוא אומר שהוא כהן או לוי.

כשקוראים בתורה, אם יש כהן בבית הכנסת , הוא ניגש לספר תורה מברך את ברכות התורה והחזן קורא את החלק הראשון מספר התורה. לחלק השני ניגש הלוי מברך את ברכות התורה והחזן קורא את החלק השני. לחלק השלישי ניגש חתן בר המצווה מברך את ברכות התורה והחתן בעצמו קורא את החלק השלישי בטעמי המקרא. (יש שנוהגים שהחתן קורא את כל שלושת החלקים, זה תלויי ברצון הילד בכישוריו ובזמן).

 

הזמן הדרוש להתכונן לבר מצווה: התורה כתובה ללא טעמי המקרא וללא סימנם ועל כן הקריאה דורשת הכנה מרובה. הזמן הדרוש לחתן להתכונן לקריאת התורה בטעמי המקרא הכולל את הקריאה של יום העלייה לתורה ויום שבת החתן, הוא בערך כארבעה חודשים לפני בר המצווה ובסדר של שיעור פעם בשבוע . יש לדאוג שהרב או החזן שמלמד את חתן בר המצווה יהיה בקי ושולט בכל עניני הקריאה ויודע ללמד בטוב טעם את הקריאה בתורה . חשוב מאוד שיהיה לילד כיף ללכת לשיעורי בר המצווה כחוויה בלתי נשכחת זה מאוד חשוב. על כן יש להתחיל לחפש את המלמד כחצי שנה לפני בר המצווה. "כדאי לקבל המלצות על המלמד"

 

הנחת התפילין והטלית : את הנחת הפילין והטלית החתן מניח בתחילת הטקס לפני שמתחילים את התפילה.

על ההורים לדאוג שהמלמד ילמד את הילד גם את סדר הנחת התפילין והטלית ואת ברכותיהם, כדי שהילד יהיה בקי בסדר ההנחה 

                     אייל ימין
חזן מקצועי, מלמד ומדריך בר המצווה
יכין את ילדכם לקראת היום המיוחד והמרגש !

 

להכנה ליום בר הצווה והעלייה לתורה
ניתן לחייג : 050-76-99-317
להשארת פרטים לחצו כאן 
 
עלייה לתורה בבית הכנסת בליווי מוסיקה 
http://www.youtube.com/watch?v=YbRfO6cxrlI

 

bottom of page